• Rónay Barbara. Hormontanácsadó, dietetikus

Lélekterápia

Integrált Cranio-sacralis Biodinamika kezelés

“A leggyengédebb érintés”


MI A CRANIOSACRALIS RENDSZER?

A craniosacralis megnevezés a latin cranium és os sacrum, azaz a koponya és keresztcsont kifejezésekből ered.

A koponya, az agy, a központi és perifériás idegrendszer, a gerincvelő, az agyi-gerincvelő folyadék (liquor), a hozzá tartozó kötőszöveti hártyák és a keresztcsont alkotják a kranioszakrális rendszert elsősorban.

MI AZ INTEGRÁLT CRANIOSACRALIS BIODINAMIKA CÉLJA?

Az Integrált Craniosacralis Biodinamika gyakorlata és alkalmazása során azokkal az alapvető erőkkel dolgozunk, amelyek működésünket irányítják.

A biodinamikus megközelítés fókuszában az áll, hogy együttműködve és tisztelettel ’alkalmazzuk’ ezeket a rendező erőket a diagnózis és a kezelés során egyaránt.

A biodinamikus cranio arra az elvre épül, hogy a test akkor egészséges, ha az “ÉLETET ADÓ LÉLEGZET” (amit élet energiának, életerőnek is neveznek) szabadon áramlik a testben.

A kezelés alatt alkalmazott mozdulatok gyengédek, finomak. Alig érezhető nyomást, finom érintést használ a kezelő, miközben figyeli a test folyamatait és követi azt.  

A kezelt érezheti az agyi-gerincevelői folyadék áramlásának gyengéd áramlását a testben, mint egy hullámot, amely az idegrendszer lenyugvásával jár együtt.

Kimondottan javasolt:

 • hiperaktivitás, fókusz hiány, koncentrációs és tanulási nehézségek, alvászavarok,
 • hát-derékfájás, lumbágó, isiász, növési fájdalom,
 • asztma, légzési panaszok,
 • depresszió, kimerültség, migrén, krónikus fáradtság,
 • vérnyomás problémák (alacsony-magas),
 • hormonális zavarok -menstruációs panaszok,
 • hallásproblémák,   emésztési problémák,
 • dadogás, fogcsikorgatás, állkapocs problémák,
 • pánikbetegség, baleseti sokk esetén, betegségekből való felépülésnél,
 • kismamáknak minden állapotukban,
 • gyermekeknél segíti a testbe megérkezést,
 • gyerekek-felnőttek mindenfajta pszichés eredetű problémájának megoldásában.

Néhány példa a hatékonyságára:

 • Hat a központi idegrendszerre, így hatékonyabbá válik annak tápanyagfelvétele, ami miatt a testi funkciók is (hiszen az idegrendszer által vannak irányítva) hatékonyabbá válnak.
 • Az izmok ellazulása révén a mozgásszervi panaszok javulhatnak, de idegbecsípődéses tünetek is megszűnhetnek.
 • Beindul egy salaktalanítás, a nyirokkeringés élénkül.
 • Mivel a kranioszakrális rendszer szoros kapcsolatban áll a vérkeringéssel is, ezért azt is szabályozza, így csökken az agy- és szívinfarktus veszélye.
 • Támogatja az autonóm (vegetatív) idegrendszer egyensúlyát, így elősegíti a stressz és a külső ingerek feloldódását, feldolgozását.
 • Kisbabák esetén már az első kezelés után jelentős változás állhat be: nyugodtabbak lesznek, jobban alszanak, jobban fókuszálnak egy dologra.

A kezelésről

Általában 1 órás időtartamú és ruhában, halk zene mellett történik. A kezelt állapota és változásra való készsége határozza meg a kezelés alkalmainak szükségességét.

Már 2-3 alkalom után jelentős változás érzékelhető, de akár 1 kezelés is segíthet bizonyos problémák esetén.

A kezelés a test és természetesen a koponya mikromozgásainak korrigálásán alapul és azon a felismerésen alapszik, hogy az agy által termelt gerincvelő folyadék ritmikusan pulzál, ez a pulzálás minden csontban és testszövetben érzékelhető. 

A kezelő erre a pulzálására, valamint a szövetekre ráhangolódva a kötőszövetek ellazításán keresztül segíti a kranioszakrális rendszert annak természetes önszabályozódásában, harmonizálódásában.

 

BIODINAMIKUS MEGKÖZELÍTÉS, LÁTÁSMÓD

Az Integrált Kranioszakrális Biodinamika egy olyan mély gyógyulási folyamat, amely hatással lehet a betegség mélyen őrzött mintáira – mind fizikai, mind lelki értelemben – amelyeket életünk során felhalmozunk sérülések vagy megbetegedések miatt, és testünk szöveteiben, sejtjeinkben tárolunk, ezzel egészségtelenséget és működési zavarokat teremtve.

A biodinamikus megközelítés alkalmazása lehetőséget ad ezeknek a korlátozó és ellenálló mintáknak az átalakítására alapvető szinten, melynek során megszűnhet a betegség és helyreállhat az egészséges állapot.


A Biodinamikus Kranioszakrális kezelés alatt a test természetes mozgásait követjük és figyeljük a különféle alakuló folyamatokat éber figyelemmel.

A kezelő az ÉBER FIGYELMET, SZÁNDÉKOT és KÖVETÉST alkalmazza minden esetben.

Mivel nem manipuláljuk a gyógyulási folyamatot, hanem követjük a fellépő változást, a mozgást, a lazulást érzékelve és segítve történik a kezelés így ez egy teljesen biztonságos módszer, amellyel újszülötteket és súlyos betegeket is kezelhetünk.

 

HOL ALKALMAZHATÓ A MÓDSZER?

Nagyon sok kismama segíti ezzel a módszerrel a gyermeke fejlődését, ill. olyan hozzátartozók tanulták meg, akiknek testi-szellemi sérült családtagjuk, stb. van.

Ezzel a technikával a testi-lelki fejlődést lehet maximalizálni és akár olyan eredményeket is elérni, amelyeket nem is gondoltak volna az orvosok.

Külföldön klinikákon segítenek a kezelésben és megtanítják a hozzátartozóknak is.

Születéskor a koponyacsontok a még lágy varratok mentén elcsúsznak, így csökkentve a koponya méretét a szülő utakon való átjutáshoz.

A szülési traumák később gyermekkori zavarokat okozhatnak.

Ha újszülött korban elkezdhetnénk e szelíd terápiát a szülési traumák oldására, sokkal kevesebb lenne azon gyermekek száma, akik magatartászavarral vagy egyéb panaszokkal élnek.

FOGORVOSI KEZELÉSEK KIEGÉSZÍTŐJE:

A fogorvosi kezelések és a fogszabályzás mikroelmozdulásokat okoznak a koponyánk csontjain.

Mivel a szájpadlásunk csontjai összekapcsolódnak a koponyánkban központi helyet elfoglaló és az agyalapi mirigyet hordozó ékcsonttal, ennek minimális elmozdulása súlyos következményekkel – például gerincferdülés, hormonális betegségek, hangulatzavarok, vegetatív idegrendszeri alkalmazkodási problémák – járhat.

A halántékcsontok elmozdulása olvasási, számolási nehézségeket, viselkedészavarokat, koncentrációs zavarokat okozhat.

A fogorvosi kezelések során a rágóízületben feszültségek keletkeznek, állkapocs-záródási rendellenességek jöhetnek létre.

ICSB segítségével ezek e lágyrészekben, kötőszövetben és fogágyban lévő, vagy a csontok elmozdulásával járó blokkok fájdalommentesen feloldhatók, jó esetben egy-két kezeléssel.


A nehézfém terhelés kivezetésekor e módszer kimutathatóan serkenti a termelődő liquor cirkulációját, termelődését-visszaszívódását, gyorsítva a káros anyagok eliminációját az idegrendszerből.

Az újabb tudományos vizsgálatok bizonyították azt, hogy az emberi test megőrzi szövet-memóriájában az eddig átélt fizikai és érzelmi események lenyomatát.


Az érzelmileg kellemetlennek minősített emlékek nyomán a craniosacralis rendszerben is blokkok alakulhatnak ki.


E blokkok miatt az agyi-gerincvelői folyadék egyenetlenül áramlik a craniosacralis rendszerben. Ez krónikus betegségek kialakulásához vezethet.

A kezelés alatt a test képes föloldani a szövetekben lévő blokkokat. 

A blokkot okozó trauma-emléknyom a tudattalanból felkerülhet az éber tudatba, így feldolgozhatóvá és feloldhatóvá válva. 

 

Jelentkezzen most kezelésre:

+36 20 936 8458 

Vagy kérje ki szakértőink véleményét!

Kapcsolatfelvétel

E-mail címem *:
Telefonszámom *:
Üzenetem, kérdésem *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

RÓNAY BARBARA. HORMONTANÁCSADÓ, DIETETIKUS