• Gyógyító központunk

    Gyógyító központunk

    Budapesten a MOM Parknál várunk minden gyógyulni vágyót!

    Gyógymódok
  • Immunrendszer védelme

    Immunrendszer védelme

    Turbózzuk fel gyermekünk immunrendszerét!

    Érdekel
  • Ajándékutalvány

    Ajándékutalvány

    Lepje meg szeretteit egészséggel!

    Érdekel
  • Méregtelenítés

    Méregtelenítés

    Szervezetünk őszi nagytakarítása!

    Étrend választó

Ételintolerancia elemzés

Az ételintoleranciáról

Emésztési gondokkal, gyomorgörccsel, puffadással, székrekedéssel vagy éppen hasmenéssel, különféle bélproblémákkal százezrek küszködnek Magyarországon, próbálva ilyen-olyan tüneti kezeléssel enyhíteni panaszaikat.

Az elmúlt években egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia vizsgálatok, amelyek révén olyan tünetekre tudnak a szakorvosok magyarázatot adni, amelyekre korábbi kivizsgálások alapján nem találtak válaszokat. Ha bebizonyosodik, hogy ételintolerancia áll tünetek mögött, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudunk, hiszen nem beszélhetünk szervi elváltozásról. A szakterületnek nagy lépést jelentett, amikor már vérből egyszerűen ki tudták mutatni, hogy a beteg termel-e valamilyen ellenanyagot az adott élelmiszerfélével szemben vagy sem. Ha igen, az egyszerű megoldás ott rejlik, hogy az adott élelmiszert ki kell hagyni az étkezésekből.

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Amíg az ételallergiát viszonylag egyszerű beazonosítani, hiszen a panaszok azonnal, olykor igen heves formában jelentkeznek, az ételintolerancia sokkal alattomosabb betegség: a tünetek erőssége függ az elfogyasztott ételtípus mennyiségétől is, és sokszor csak órákkal vagy egy-két nappal később jelentkeznek. Amíg az ételallergiát az immunrendszer okozza, az ételintoleranciát az emésztőrendszer váltja ki.

Az ételintolerancia tünetei

Rendszeresen visszatérő, sokféle kellemetlen panasz: emésztési zavarok (puffadás, szelek, hasmenés, székrekedés); bőrelváltozások (pattanások, akne, kiütések); ismétlődő fejfájás (migrén); alvászavarok (álmatlanság); izületi fájdalmak; súlyproblémák (hízás/fogyás). Egyidejűleg persze többféle tünet is jelentkezhet, gyakran minden előzmény nélkül.

FONTOS!
Krónikus bélbetegségeket (IBS, Crohn betegség, colitis) gyakran kísér fokozott ételérzékenység, amely azonban feltehetőleg nem oki tényező e betegségek kialakulásában.

Rendelőnk által alkalmazott FoodDetective teszt a hagyományos technikát a legmodernebb chip technológiával ötvözi. Egy szellemes újítás lehetővé teszi, hogy egy csepp vérből nagyon sok élelmiszerrel szemben kifejlődött intoleranciát mutassunk ki.

Az ételallergia vizsgálat:

  • gyors, hatékony, megbízható
  • 5 mikróliter (1 csepp) vérből elvégezhető
  • 40 perc alatt eredményt ad

A FoodDetective ételallergia vizsgálat által kimutatható élelmiszerek és élelmiszer alapanyagok:

alma, bárányhús, brazil dió, brokkoli, burgonya, búza, csirkehús, dinnye-mix, dió, durumbúza, édesvizihal-mix, élesztő, fehérhal-mix, feketeribizli, fokhagyma, földieper, földimogyoró, glutén, gomba, grépfruit, gyömbér, kakaóbab, káposzta, kesudió, kukorica, mandula, marhahús, narancs és , citrom, olajbogyó, paprika-mix, paradicsom, póréhagyma, rák és kagylómix, rizs, rozs, sárgarépa, sertéshús, szójabab, tea, tehéntej, teljes tojás, tonhal, uborka, zab, zeller, zöldség-mix.

 

Mihez kezdjünk az ételallergia vizsgálat eredményeivel?

A legtöbb ember a panaszok egy hónapon belüli javulásáról számol be azután, hogy elhagyta azokat az ételeket, melyekre  pozitív reakciót mutattak tesztünkben. A FoodDetective-vel kapott eredmények alapján egyszerűen változtathat étkezési szokásain. A legegyszerűbb megoldás, ha minden pozitív reakciót adó élelmiszert elhagyunk legalább 3 hónapra, a reakció erősségétől függetlenül. A diéta mellett, a gyorsabb eredmény elérése érdekében, javasoljuk a rendelőnkben igénybe vehető biorezonanciás kezeléseket is.

Mit tegyek, ha több pozitív eredményt is kijött az ételallergia vizsgálat során?

Ilyenkor úgy érezheti, hogy az összes élelmiszer egyszerre történő elhagyása túlságosan radikális változtatás lenne. Ez esetben a következőképpen könnyíthet a váltáson:

1. tartózkodjon azoktól az ételektől, amelyek közepes vagy erős reakciót mutatnak.

2. váltogassa forgásban a gyenge jelet adókat. Ez a forgás azt jelenti, hogy 4 naponta csak egyszer egyen belőlük.

Példa búzára: 1.nap búzakenyeret egyen, 2.nap zabsüti, 3.nap kukoricakenyeret, 4.nap rizskenyeret, 5.nap ismét lehet búzalisztből készült kenyér vagy tészta az aznapi táplálék… és így tovább.

Sajnos nem kizárt, hogy az új diéta megkezdése utáni első napokban rosszabbul érzi magát. Ilyenkor is érdemes kitartani az új diéta mellett! Fontos további szempont, hogy étrendje továbbra is kiegyensúlyozott maradjon. Ezért célszerű, ha az elhagyott élelmiszereket más, intoleranciát nem okozó új diétával váltja fel. Erre vonatkozóan célszerű dietetikus szakembertől tanácsot kérni.

Melyek azok az alapvető szabályok, melyekre érdemes odafigyelni, mielőtt változtatna étrendjén?

Minden esetben fontos, hogy étrendünk egészséges és tápláló legyen. Amennyiben Ön orvosi kezelésre szorul, vagy gyermeket vár, a kapott eredményt feltétlenül egyeztesse egészségügyi szakemberrel: orvossal, táplálkozási szakemberrel, dietetikussal. Amennyire csak tudja, tervezze meg étrendjét. Jelentősen csökkenthető az átállással járó “Mit is egyek?” dilemma, ha a szervezete által nem elutasított ételekből recepteket állít össze. Kóstoljon meg minél több „engedélyezett” élelmiszert! Jobb arra koncentrálni, amit ehetünk és finom is, mint arra, amit tilos. Amikor elhagy egy ételt, próbálja meg helyettesíteni egy másikkal abból az élelmiszer-csoportból, amellyel szemben nincsen immunreakciója. Ha egy élelmiszer elhagyása jó hatással van Önre, később is tartózkodjon tőle, ha az ellenőrző teszt eredménye szerint az adott élelmiszerre esetleg már megszűnt az érzékenysége. Legyen tudatos vásárló! Mindig olvassa el a megvásárolt élelmiszerek csomagolásán az összetevők címkét, mert a kész- és félkész ételek, az öntetek és szószok számtalan olyan az összetevőt tartalmaznak, melyekről nem is gondolnánk, hogy benne van. Muszáj megbizonyosodnia róla, hogy a megvásárolt élelmek nem tartalmaznak az Ön számára reaktív összetevőket.

A diéta folyamán…

Sokak szerint beválik ha “étel és tünet” naplót vezetünk. Ebben feljegyezzük az általunk a változtatás előtt fogyasztott ételeket és folytatjuk a diéta alatt is. Ha folyamatosan írjuk hogyan éreztük magunkat és hogy mely tüneteink jelentkeztek (javultak vagy nem változtak), egyértelmű választ kaphatunk arra, hogy valóban az ételintolerancia volt-e panaszaink elsődleges oka.

Hogyan vezessük be étrendünkbe újra a már elhagyott ételeket?

Minimum 3 hónapnyi diéta után, ha a panaszok elmúltak, megpróbálhatja újra bevezetni étrendjébe az elhagyott ételt. Ezt mindig fokozatosan hajtsuk végre. Egy-egy étek fogyasztásának újrakezdését követően 5-7 napig várjunk, visszatérnek-e a panaszok. Amennyiben igen, akkor további 1-2 hónapig tartózkodjunk az adott élelmiszer fogyasztásától. Ha a tünetmentesség megmarad, újra beépítheti a kérdéses ételt étrendjébe.

Hogyan előzzük meg újabb élelmiszer érzékenység kialakulását?

Miközben megváltoztatja étrendjét, számos új élelmiszert vezetve be, előfordulhat, hogy ezek valamelyikével szemben alakul ki intolerancia. Ennek a veszélynek a csökkentése érdekében érdemes sokféle élelmiszert fogyasztani és egyet-egyet csak 3-4 naponta.

A FoodDetective tesztet szakképzett kolléga elvégzi rendelőnkben, majd dietetikus segitségét kérheti az új étrendje kialakitásában.

Jelentkezzen most kezelésre:

+36 20 936 8458 

Vagy kérje ki szakértőink véleményét!

Kapcsolatfelvétel

E-mail címem *:
Telefonszámom *:
Üzenetem, kérdésem *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!